Fenntarthatóság

Környezet

Valóra váltjuk a fenntarthatóságot

A thyssenkrupp Elevator cégkultúrájába és gondolkodásmódjába beleivódott a termékek, folyamatok és a vállalat működéséből eredő ökológiai lábnyomok csökkentése iránti elkötelezettség. Valójában ez a fenntarthatóságról szóló megközelítésünk szíve-lelke.

A szükségszerű energia hatékonyság

A szükségszerű energia hatékonyság

A városi lakosság ugrásszerű növekedése megállíthatatlan, ezért nagyobb hangsúly helyeződik a rendelkezésre álló térre és forrásokra. Az ugrásszerű növekedésre adott válaszként és a zöld területek megóvása érdekében a városi környezet egyre sűrűsödik és függőlegesen terjeszkedik. Emiatt az épületeknek minden korábbihoz képest magasabb hatékonysági fokot és komfortérzetet kell kínálniuk.

Az elkövetkezendő 15 évben az energiafelhasználási igény 20-30%-al fog növekedni, és ennek a növekedésnek a kétharmadát a városok számlájára írhatjuk (Lásd: Urban Hub). A városi környezetben az épületek a legjelentősebb energiafogyasztók. Innovatív technológiáink és korszerűsítő csomag ajánlataink segítenek az energiafogyasztás leszorításában.

Felvonók: Az épületek energiahatékonyságának javítása.

Új technológiáink, mint például az TWIN felvonó – ahol azonos aknában két egymástól függetlenül működő fülke mozog – az energia felhasználást akár 27%-al is képesek csökkenteni, míg az elektromos energiaigényt a felére csökkentik, ezzel párhuzamosan a hasznos alapterületet 30%-al növelik.

A felvonók vezető szerepet tölthetnek be az épület energia-önellátásában. New York-ban, az új One World Trade Center épületeiben felvonóink visszatápláló hajtásuk révén elegendő energiát termelnek az épület teljes világítási rendszerének működtetéséhez. A régebbi felvonók felújítása révén akár 70%-kal csökkenthetjük az energia felhasználást és a felvonó élettartamát további 25 évvel toldhatjuk meg.

„Napjaink épületei, melyek nem megfelelő módon hasznosítják az energiát, egyszerűen nem tudnak lépést tartani növekvő energiaigényeinkkel. Most meghozott döntéseink a városok jövőjét befolyásolják. Az utánunk jövő generáció érdekében szükségszerű, hogy városfejlesztés tekintetében a fenntarthatóságot szem előtt tartva gondolkodjunk előre. Ehhez a szaktudás és a termékek rendelkezésünkre állnak; mindössze annyi a feladatunk, hogy az épületállományunkat gyorsabban emeljük magasabb színvonalra.”

Andreas Schierenbeck, a ThyssenKrupp Felvonó vezérigazgatójának nyilatkozata a 2015-ben, Washingtonban tartott Energiahatékonysági Globális Fórumon (EE Global)Lásd: Urban Hub (digitális magazin).

A fenntarthatóságot beépítjük termékeink életciklusába

A befolyásoló tényezők között a gyártási és az azt követő felhasználási ciklusok bírnak a legnagyobb jelentőséggel.

Továbbá, környezetvédelmi szempontból nagy jelentőséggel bír az a tény, hogy az életciklus végén az acélból készült alkatrészeket újrahasznosítjuk. Ez a harmadik legfontosabb fázisa a felvonók életciklusának.

A felvonók életciklusán belül a szállítás, üzembe helyezés és a karbantartás kevesebb jelentőséggel bíró szakaszok.

Arra törekszünk, hogy a városokat élhetőbb területekké tegyük azáltal, hogy biztosítjuk a személyszállító rendszereink egész életciklusára kiterjedő jobb fenntarthatóságot. A fenntarthatóságot pedig beépítjük alapvető üzleti folyamatainkba azáltál, hogy olyan ügyféltámogató megoldásokba fektetünk, amelyek összhangban vannak a LEED és BREEAM zöld épületminősítési rendszerekkel.

Olyan innovatív megoldásokkal segítjük az iparág átalakulását, mint a MAX, ACCEL, TWIN, MULTI stb. Ezek a megoldások csökkentik a felvonók energia, terület, erőforrás és helyszínen végzett karbantartás igényeit. Ezáltal az épületek intelligensebbé és hatékonyabbá válnak.

Termékfejlesztés

Kutatással, fejlesztéssel foglalkozó csapatunk büszke arra, hogy zöldebb termékeket tervez elősegítve ezzel a folyamatos innovációs lehetőségek fejlesztését. Munkájukat az ISO 14044-es szabványra épülő Életciklus elemzési (LCA) tanulmányok alapján végzik. Némelyik termékünk, mint az iwalk és az ACCEL, az ISO 14006-os ökotervezési szabvány szerint készül, mely kötelez minket arra, hogy a tervezési folyamat során figyelembe vegyük a környezetvédelmi szempontokat is.

A világszerte elismert Életciklus elemzések (LCA) lehetővé teszik számunkra, hogy felmérjük és javítsuk termékeink környezeti teljesítményét életciklusuk teljes tartama alatt.

Az alábbi fenntarthatóépület-tanúsítási programok irányelveinek betartása segít minket abban, hogy minimalizáljuk a termékeink környezetre gyakorolt hatásait és csökkentsük az épület környezeti lábnyomát:

  • Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)Energiatakarékossági és Környezetvédelmi Tervezés Irányítás
  • Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM) Építési Kutató Intézet Környezeti Hatásokat Vizsgáló Módszertana

Ezek a rendszerek az alacsonyabb energia felhasználás népszerűsítésével, az emberek egészségét és jó közérzetét támogató környezet megteremtésével és az épület teljes életciklusán átívelő környezeti hatások csökkentésével támogatják a fenntartható épületek létrehozását. Segítenek minket abban, hogy a nettó nulla energiaigényű épületek jövőképét átültethessük a valóságba.

Jelenleg 1.000 LEED tanúsítvánnyal rendelkező épületben működik személyszállító rendszerünk. A Tennessee állambeli Middletonban lévő felvonó gyártó üzemünk 2015-ben a világon elsőként kapta meg a „Létező Épületek: Üzemeltetéséért és Karbantartásáért” járó LEED Arany minősítést. Ezt az elismerést az 50 éves üzem erőforrás felhasználásának és környezetre gyakorolt hatásának folyamatos javításáért kaptuk.

«Ahogy haladunk előre egyre több olyan épületet fogunk látni, amelyek a LEED rendszerénél is magasabb színvonalat érnek el.»

Monica Miller, Fenntartható tervezéssel foglalkozó vezető, LEED által akkreditált szakember, thyssenkrupp

Csökkentjük az üzemeltetésből származó ökológiai lábnyomunkat

Jelentős lépéseket teszünk annak érdekében, hogy csökkentsük az üzemeltetésből származó ökológiai lábnyomunkat. Telephelyeinken az alábbiakat értjük ez alatt:

  • Kevesebb CO2 kibocsátás
  • Csökkentett vízfelhasználás
  • Energiahatékonyság növelése
  • Hulladékfeldolgozás javítása

ISO 14001 szabvány bevezetése

A Cégcsoport szintjén alkalmazott Energiahatékonysági Programunkon (GEEP) kívül, a környezetközpontú irányítási rendszerekre (KIR) vonatkozó ISO 14001-es szabvány vezérli erőfeszítéseinket. A thyssenkrupp AG tagjaként célunk, hogy a környezetvédelmi szempontból kiemelten fontos gyártó üzemeinkben és kirendeltségeinken 2019/2020-as gazdasági évig bevezessük az ISO 14001-es szabványt. Napjainkban több mint 35 thyssenkrupp AG telephely rendelkezik ISO 14001-es tanúsítvánnyal. Célunk, hogy növeljük ezt a számot.

Hatásfokra vonatkozó célkitűzés a cégcsoporton belül

A ThyssenKrupp AG csoport tagjai a 2013/2014-es gazdasági évben a Cégcsoport szintjén elköteleződtek az alkalmazott Energiahatékonysági Programban (GEEP) foglaltaknak és a programhoz kapcsolódó célkitűzések elérésére. A thyssenkrupp Elevator a 2019/2020-as gazdasági évre a 60 gigawattórás (GWh) energiahatékonysági javulást tűzte ki céljául. Ez az érték 12.000 négytagú család átlagos éves energiafelhasználásának felel meg.

Hatásfokra vonatkozó célkitűzés a cégcsoporton belül

Energetikai fejlesztéseinkhez az energiagazdálkodásról szóló ambiciózus ISO 50001 szabványt használjuk. Célunk, hogy az ISO 50001-es szabványt bevezessük az összes olyan helyhez kötött tevékenységünkre (flottánkat kivéve), amelynek éves energiafelhasználása 10 GWh fölött van. Az ISO 50001-es szabvány bevezetése folyamatban van az összes európai gyártó üzemünkben, melyekből kettő Németországban, kettő Spanyolországban található.

A termelési és szolgáltatási folyamatainkban felhasznált energia rendszerezett kezelése lehetővé teszi számunkra, hogy nagy lépést tegyünk célunk elérésének érdekében. Az energia- és erőforrás felhasználás területén hatékonyságunk növelésének fő mozgatórugói az üzemi egységek korszerűsítése, a rendkívül hatékony világítási rendszerek telepítése, és flottánk üzemanyag fogyasztásának optimalizációja.

Oldal tetejére
Minden jog fenntartva 2018 © thyssenkrupp Elevator
Impresszum|Jognyilatkozatok|