Hírek, újdonságok

Thyssenkrupp teszttorony: A jövő elkezdődött

12.12.2016 00:11
  • Hivatalosan megkezdődött a kutatási tevékenység a rottweili teszttoronyban.
  • A torony újításokat fog hozni és átalakítja a felvonógyártó iparágat.

A rottweili teszttoronyban a K+F tevékenységek beindításával a thyssenkrupp folytatja a felvonógyártási üzletágának és általában a felvonó iparágnak az átalakítását. Miközben a városok egyre küzdenek a növekvő népességgel és a túlterhelt infrastruktúrával, a Baden-Württemberg legrégibb városában üzembe helyezett torony kutatóbázisa döntő mérföldkő lehet az urbanizáció kihívásainak leküzdésében. A hatékony mobilitás az épületekben döntő szerepet játszik a városok fenntartható növekedésében.

„A prediktív karbantartási rendszerünk, a MAX és a Microsoft HoloLens termékének integrációja szolgáltatási folyamatainkban azt mutatta, hogy még egy olyan konzervatív ágazat is, mint a felvonógyártás, amely az utolsó 150 évben jelentős változáson nem ment keresztül, forradalmasítható az innováció és a digitalizáció révén" – mondta Andreas Schierenbeck, a thyssenkrupp Elevator vezérigazgatója.

A rottweili teszttorony segítségével olyan úttörő megoldásokkal tudjuk erősíteni alaptevékenységünket, a felvonógyártást, melyek lehetővé teszik, hogy újradefiniáljuk a mobilitást a városainkban és a legjobb lakóhelyekké tegyük őket."

Az egyik ilyen megoldás, amelyet hamarosan tesztelni fognak Rottweilben, a MULTI, az az új felvonórendszer, amelyhez a teszttorony tizenkét aknájából hármat célirányosan terveztek. A Transrapid vonatok részére kifejlesztett mágneses levitációs technológiát használjuk a lineáris motormeghajtásoknál, ami számos előnyt kínál: a kábelmentes konstrukciónak köszönhetően ugyanabban az aknában egyszerre több felvonókabin is működhet. Ez akár 50%-kal is növelheti a szállítási kapacitást, és egyidejűleg felére csökkenti az épületben a liftakna helyigényét. Mivel a felvonók oldalirányban és magassági korlátozás nélkül mozoghatnak, a MULTI páratlan lehetőségeket biztosít az építészetben és az épületek tervezésében.

Az épületeken belüli gyorsabb és hatékonyabb szállítási megoldások iránti igény jeleként a német szövetségi kormány felülvizsgálja a korábbi magassági korlátozásokat, elismerve, hogy a lakáshiány megoldása és a városokban még több lakóhely megteremtése érdekében szükséges, hogy a lakóépületeket magasabbra és sűrűbben építsék. Ennek megfelelően a thyssenkrupp mérnökei kiemelten foglalkoznak a hagyományos kábeles emelőszerkezetekkel is, hiszen a 246 méter magas torony lehetőséget ad nagy, akár 64,8 km/óra (18 m/s) sebességű kísérletekre is.

A hivatalos K+F tevékenységek azonnal megkezdődnek, amint a fővállalkozó Züblin átadja a beruházást a thyssenkruppnak. Figyelemmel arra, hogy a teszttorony elsősorban a felvonótechnológia céljára készült innovációs központ, a thyssenkrupp biztosította, hogy a torony időben és a költségvetés keretei között készüljön el.

A trend felfelé mozog

1950-ben, a vidéki lakosság a világ lakosságának 70%-át tette ki, de 2050-re a városi népesség fogja elérni ezt az arányt. A városok ahogy növekednek, egyre inkább a világ gazdasági központjaivá válnak, és a korlátozott hely miatt egyetlen lehetőség van terjeszkedni: felfelé. A felhőkarcolók kisebb helyet foglalnak és több városi zöldterületnek hagynak helyet, ezért az ökológiai és gazdasági előnyeik döntő tényezőknek bizonyultak a metropoliszok fejlődésében. De a felhőkarcolóknak nemcsak a számuk növekszik, hanem az átlagos magasságuk is felülmúl minden várakozást. 2015 végére a világ 100 legmagasabb épületének átlagmagassága 357 méterre emelkedett; ami hihetetlen, 70 méteres növekedés a 2000. évi 285 méterhez képest.

Az emberek hatékony és kényelmes szállításához ebben a gyorsan változó városi környezetben a felvonó ágazatban is sürgősen szükség van újításokra, mondta Andreas Schierenbeck. „Az idő továbbra is értékes árucikk, és mi szeretnénk támogatni a városokat annak biztosításában, hogy a lakóiknak ne kelljen időt vesztegetniük a dugók és a túlzsúfoltság miatt. Legyen szó az olyan innovatív termékekről, mint a MULTI vagy a gyors mozgójárda, az ACCEL, amelyek csökkentik a forgalmi torlódást és javítják az emberek mozgását az épületeken belül, vagy a MAX és a HoloLens szolgáltatásainkba történő beépítéséről, amely segít biztosítani, hogy a mobilitási rendszerek mindig megfelelően működjenek, a thyssenkrupp folyamatos innovációs tevékenységet folytat a városi szállítás javítása érdekében.”

Oldal tetejére
Minden jog fenntartva 2018 © thyssenkrupp Elevator
Impresszum|Jognyilatkozatok|